23.9.2013

Paremman työelämän ainekset

Työelämän muutosten havainnointiharrastukseni alkoi kauan ennen kuin työn murroksesta alettiin puhua yleisemmin. Olen edelleen loputtoman utelias ottamaan tolkkua ja saamaan parempaa ymmärrystä työhön suoraan tai välillisesti liittyvistä asioista. Yrittänyt yhdistellä niitä, erotella toisistaan, määritellä uudelleen, irrottaa eri asiayhteyksiin, tunnistaa olennaisen, löytää syitä, arvioida seurauksia, etsiä ratkaisujakin.

Alla olevat totuuskuvitelmiani ovat saaneet väriä mm. tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointihankkeista, trenditutkailuista, lukuisista teksteistä ja tietenkin ihmisten kokemuksista.

1. Yleissivistävä ja peruskoulutus jatkaa vanhempien työtä sosiaalisten taitojen, luovuuden ja itseluottamuksen vahvistamisessa. Varsinaista tietoa vastaanottakoon jokainen edellytystensä mukaisesti ilman, että joutuu vertailluksi muiden kanssa.

2. Ammatillinen koulutus on hyvä startti. Ensimmäistä ammattia valitessa ei kannata repiä hiuksia päästään. Kaikki oppi, jokainen ammatti ja valmistunut tutkinto on arvokasta pääomaa. Hanki uusia ammatteja tai opiskele useampi tutkinto tarpeen mukaan.

3. Korkea-asteen koulutuksen anti olkoon ennen kaikkea kriittinen ajattelu, tutkiva sekä kehittävää työote, soveltamisen sekä argumentoinnin taito. Syvemmälle valittuun alaan pääsee tätä kautta, mutta myös työkokemuksen karttuessa. Kunhan tietoinen mieli ja reflektio on mukana.

4. Uravalinnat olkoon omiasi. Poukkoile, kokeile, mutta aina innolla ja kunnon tovin sitoutuen. Kuuntele itseäsi ja seuraa omia palojasi ennakkoluulottomasti.

5. Työnhaku on hyviä suhteita, aloitteellisuutta, ajoitusta, loppumatonta toivoa, taktisia siirtoja ja omanarvon tunnistamista. Tarjoile kohteen mukaan valmiiksi ajateltuna ne edut ja hyödyt, joita juuri sinun osaamis- ja ominaisuuskombosi tuottaa.

6. Hyvä työ. Tee hyvin, ole avulias, opi ja ota vastaan nöyrästi ja kiitollisuudella. Mitään tehtävää ei pidä väheksyä eikä pelätä. Hyvin tehty työ jättää jäljen sinuun itseesi, vaikka sitä ei aina ympärilläsi erikseen kiiteltäisikään.

7. Täydennyskoulutus / jatkuva kehittyminen. Mielekkyys ja osuvuus. Kouluttaudu itseäsi varten, siten työnantajasikin hyötyy siitä parhaiten. Koulutustakin tärkeämpää on kehittyminen, eli oppiminen.

8. Oppiminen osuu ja muuntuu osaamiseksi vain ollessaan merkityksellistä. Kysy itseltäsi: haluanko osata asian paremmin. Jos vastaus on kyllä, hakeudu paikkaan missä kiinnostava asia esiintyy. Se paikka ei aina ole koulu. Katsele, kysele ja ajattele. Innostu asiasta, se on parasta voiteluainetta oppimiselle. Opi oppimaan. Se on valuutta, jolla työmaailmassa pärjää.

9. Oman osaamisen tunnistaminen. Selvitä itsellesi, mitä osaat ja missä olet hyvä. Tarkastele työ- ja taitohistoriaasi säännöllisesti. Tunnista osaamisesi ja sen muutokset sellaisella tasolla, ettet heilahda jos joudut sitä liikuttelemaan paikasta toiseen. Osaa kunnolla. Älä suotta piilottele potentiaaliasi. Käytä koko rekisteriäsi. Se on avain työniloon.

10. Toisen osaamisen arvostaminen. Anna arvoa toisen osaamiselle, se ei ole sinulta pois. Kiitä ja kehu, ole iloinen toisen onnistumisista, anna osata ja olla hyvä.

11. Kriittinen osaaminen. Portfoliossasi on hyvä olla tietyt toimialasta riippumattomat ydinosaamiset. Niitä on mm. palvelu-, viestintä- ja ihmisosaaminen. Myös bisnesosaaminen, kuten markkinointi- ja kannattavuustaidot, systeemi- sekä strateginen ajattelu ovat hyödyllisiä.

12. Työhyvinvointi. Kun voit itsessäsi ja elämässäsi hyvin, voit hyvin myös työssä. Päävastuu on sinulla. Jos työ on suurin syypää pahoinvointiisi, vaihda työtä.

13. Moninaiset ja päällekkäiset työurat ovat tätä päivää. Ei ole yhden totuuden uraa, joko-tai -ammatteja. Sinusta on moneksi. Uusiudu, älä pelkää muutosta, nauti epävarmuuden sietämisen edellyttämästä hereillä olemisesta. Elä monta työelämää.

14. Yrittäjyys. Keino luoda itselleen työpaikka. Unelma. Työsuhteen muoto. Edellyttää pitkälti samoja ominaisuuksia, mitä palkansaajanakin pärjääminen. Yrittäjyys ei sinetöi kohtaloasi enempää, mitä haluat.

15. Johtajuus on ihmisyyttä ja vastuuta toisesta ihmisestä, halua huolehtia toisesta ammatillisin ja työn tavoitteen motiivein. Johtajuus on oikean osaamisen ohjaamista oikeaan paikkaan, jotta työpaikat säilyy sekä yritys kehittyy.

16. Liiketoiminta. Rahan ja hyvän tekeminen on mahdollista yhdessä. Sen ei tarvi olla kestävyyden ylittävää taloudellista tehokkuutta, oman edun tavoittelua tai voiton maksimontia. Hyvä bisnes ei ole kenenkään tappio.

17. Rekrytointi. Noteeraa vaikka pienellä riskilläkin juuri ne erilaiset työhakemukset. Eroon vanhoista toimintatavoista ja -prosesseista, joilla samanlaisuus löytyy. Tutkintouskovaisuudesta monipuolisen, kehittyvän ja erilaisen osaamisen rekrytoimiseen. Erilaisuus on rikkaus ja merkittävä kilpailutekijä.

18. HR:n paikka on postmodernisti strategisen päätöksenteon kärjessä. Kaikki asiat kulminoituu aina ennemmin tai myöhemmin henkilöstöön, ihmisiin. Mitä aiemmin tämä fakta huomioidaan, sen kivuttomammin ja nopeammin asiat luonnistuu.

19. Työ. Työn merkitys ihmiselle on muuttunut, vaihtuva ja moninainen. Elämässä on muutakin mielekästä ja arvoa antavaa. Sana työ pitäisi määritellä uudelleen. Yksittäisen ihmisen leipä voi koostua paloista, eri tavoin eri työuran vaiheissa.

20. Menestys. Taloudellinen menestys ei ole kaikki kaikessa, joskaan se ei kiellettyä. Määritä itse oma menestyksesi. Aseta tavoitteita, joihin on mahdollista päästä. Lapsien, ystävien tai vanhempien kauttaa saamme kaiken tärkeytemme. Vältä menestymistä tavalla, että läheiset ihmiset ympärilläsi muuttuvat.





Ei kommentteja: